Cégtörténet
Cégünk, a Dunavet, működését 1992-ben, helyi állatgyógyszer-továbbforgalmazóként kezdte Dunaföldváron. A társaság, az 1994-ben részvénytársasággá való alakulását követően is családi tulajdonban maradt. Az 1997-99-es nagy beruházásaink (dunaföldvári központi iroda épület, gyógyszertár, raktár, hűtőkamra) idején a külföldi állatgyógyszer-gyártók és forgalmazók még kevés termékkel voltak jelen Magyarországon. A piac igényeit felismerve néhány – Európában már jól ismert – spanyol gyártó termékeinek forgalmazásával kezdtük meg azt a importőri-nagykereskedelmi tevékenységet, mely egyre szélesedő termékkörrel és emelkedő forgalommal, napjainkban is tart. Az indulás évének 45 millió Ft-os forgalma mára elérte az 2,2 milliárd Ft éves forgalmat, ami egy alig 35 fős csapat áldozatos munkájának eredménye.

A Dunavetnél jelenleg 34-an dolgoznak, a kollégáink fele diplomás: állatorvos, agrármérnök, biotechnológus, agrárközgazdász. Az állatpatikánk és a 8 főből álló képviselői hálózatunk révén mintegy 2000 partnerünk van az ország egész területén, ahová hetente 8 állandó körjárattal, 6 db tehergépjárműből álló saját gépkocsiparkkal (valamint futárszolgálat segítségével) szállítjuk ki a megrendelt termékeket. Mára a vásárlóink kb. 3500 féle termékből válogathatnak (vakcinák, állatgyógyszerek, takarmány-kiegészítők, állatorvosi eszközök és műszerek, állateledel, felszerelés). Kizárólagos forgalmazói vagyunk több, világvezető gyógyszergyártónak (HIPRA, Pharmacosmos, Calier, ECO). Árukínálatunkban a saját importból származó termékek mellett valamennyi Magyarországon forgalmazott állatgyógyászati termék megtalálható.

A Dunavet – fennállásának 10. évfordulóján – 2002-ben Budapesten, egy új iroda megnyitásával kívánt alkalmazkodni azokhoz az igényekhez, mely a meglevő és a leendő partnerekkel való könnyebb kapcsolattartást is jelenti. 2003-2005 között Dunaföldváron átadásra került egy új raktár rendszer (3 szintes raklapos polcrendszerű raktár közel 600 m2-en, gépi anyagmozgatás, új hűtőkamra a vakcinák számára), mely minden tekintetben megfelel a gyógyszer-forgalmazás európai uniós elvárásainak. A teljes logisztikai bázis is itt kapott helyet, valamint a továbbforgalmazók és állattartó telepek kiszolgálása is innen történik. A kiskereskedelmi forgalom igényeinek egy kitűnően felszerelt, állandó állatorvosi felügyelettel és szaktanácsadással működő állatpatika tesz eleget.


2011-ben az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával lehetőségünk nyílt egy 120 darabos napelemes rendszer (házi erőmű) kiépítésére, melynek segítségével jelentős költségmegtakarítást érhetünk el, ugyanakkor nagymértékben csökkentjük a lokális széndioxid kibocsátást.

2015-ben megkezdődött a dunaföldvári telephely további bővítése és korszerűsítése, amely magába foglalja egy új irodaépület és egy minden igényt kielégítő raktárépület építését is. Azért, hogy kiszállításunk a megnövekedett forgalom mellett is biztonságos, pontos és gyors legyen, 2015-ben a teljes gépjárműparkunk megújult és kibővült.

A cég termékszerkezetének legnagyobb részét jelenleg is – egyre bővülő választékkal – az originális, generikus és saját gyártású állatgyógyászati készítmények jelentik. Az állatgyógyászati termékek mellett a takarmány-kiegészítők forgalmazása teszi még teljesebbé a haszonállatpiac ellátását. A felhasználókkal való kapcsolattartást kiváló szakmai felkészültségű állatorvos kollégák és agrár szakemberek végzik az ország egész területén.

A partnereink által is elismert előnyünk másokkal szemben az a szakmai szolgáltatás, mely a telepek fertőző betegségekkel kapcsolatos problémaorientált szerológiai profilvizsgálatát és egyéb PCR alapú vizsgálatát jelenti (OPTIPIG, ENTEROCHECK, PULMORESP és STARTCHECK programok). Ezek a vizsgálatok, melyeket a spanyol Diagnos laboratórium végez, ma már szinte nélkülözhetetlen feltételei a telepre adaptált, célzott megelőzési és gyógykezelési programoknak. Napjainkban a szakmai szolgáltatásaink alapját ezek a vizsgálatok és a hozzá kapcsolódó telepi tanácsadás jelenti. A közvetlen partnereinkkel kialakult, biztos szakmai alapokon nyugvó, eredményes együttműködés, és szoros kapcsolattartás megmutatkozik abban is, hogy forgalmunk 70-75 %-át ők adják. A széles, jó minőségű saját termékkör és az egyedülálló szakmai szolgáltatások alapozták meg azt a kiváló eredményt, hogy 2015-re a Dunavet szinte valamennyi, magyarországi állattenyésztéssel foglalkozó jelentős cégcsoport direkt beszállítójává vált.

A www.dunavet.hu weboldalunkon és a saját gondozásban megjelenő Dunavet Plusz című szaklapunkban rendszeresen tájékoztatjuk az állatorvos kollégákat az új termékeinkről, valamint azokról a friss szakmai hírekről, melyek jól hasznosíthatók a napi állatorvosi gyakorlatban.

Mint a fentiekből is kiderült, cégünk a kezdetektől fogva elsősorban a haszonállatok ellátására törekedett, és vált az évek során a hazai állatgyógyszer-forgalmazás meghatározó szereplőjévé. Azonban a változó igényeknek és a növekvő elvárásoknak csak a folyamatos fejlesztésekkel lehet megfelelni. Ennek jegyében a haszonállat palettánk és szolgáltatásink állandó bővülése mellett a rohamosan fejlődő társállat-tartás elvárásaihoz is próbálunk alkalmazkodni. Ezen a területen is egyre magasabb igények jelennek meg a gyártók és forgalmazók irányába, melyhez mi is igyekszünk egyre bővülő termékpalettát adaptálni.

Dr. Ötvös Imre

vezérigazgató