Optibos Program ®

 

A Dunavet-B Zrt. hosszú évek óta meghatározó szereplője a hazai állategészségügyi termékek piacának. A szarvasmarha-egészségügyi üzletágunk fejlesztését szívügyünknek tartjuk. Az elmúlt években számos új terméket mutattunk be, és a közel jövőben tervezzük több unikális új készítmény bevezetését. Termék-portfóliónk bővítése mellett nagy figyelmet fordítunk arra, hogy szakmai szolgáltatásainkkal segíthessük partnereink munkáját fokozva az általuk elérhető profit mértékét. 

Az OPTIBOS® egy átfogó program, amely megoldásokat és diagnosztikát kínál a szarvasmarha tenyésztés minden fontos területére.

 

 

vagy

 

 

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének komplexe (Bovin Respiratory Disease Complex, BRDC) az egyik legfontosabb megbetegedés, amely a választás utáni borjakat és a tenyész-üsző utánpótlást érinti elsősorban. Fontos, mert nagyon költséges, nagyon drága. Igen gyakori az előfordulása, és hatása nem csak az adott korcsoportot érinti, hanem számolnunk kell annak hosszú távú negatív következményeivel is. Ugyanakkor nem könnyű korrekt oki diagnózist felállítani. A betegség komplex kóroktanú, de megtalálni, hogy adott esetben mely kórokozók vesznek részt a tünetek kialakításában, nagy odafigyelést és pontos diagnosztikai eljárást igényel. 

A BOVIRESPICHECK® egy olyan diagnosztikai program, melyet a közeljövőben fogunk bevezetni. A sertés üzletágból és a tőgyegészségügyből már jól ismert, a HIPRA Diagnos által kifejlesztett check-programok legújabb tagja lesz a BOVIRESPICHECK®, mely a BRDC diagnosztikáját szolgálja. A módszer ötvözi a legmodernebb és legbiztonságosabb minta-közvetítési eszköz alkalmazását (FTA-Card) és a PCR vizsgálatok nyújtotta gyorsaságot és pontosságot. A vizsgálat telepi mintavételen alapul, majd a mintát egy un. FTA kártyára helyezzük, amely a biológiai anyagban jelen levő kórokozók genetikai anyagát rögzíti és hosszú ideig vizsgálható állapotban tartja. Az így kapott minta a légmentes zacskóban szobahőmérsékleten tárolható, tehát nem igényel speciális tárolási és küldési körülményeket. A HIPRA Diagnos laboratóriumába eljuttatott mintákat PCR módszerrel vizsgálják.

 

 A BOVIRESPICHECK® PCR eljárása a következő kórokozók jelenlétére ad választ: 

BRSV (Bovin Respiratory Syntial Virus)

Mannheimia haemolytica

Histophylus somni

IBR

BVD


A felsorolt kórokozók azok, amelyek leggyakrabban idéznek elő légzőszervi megbetegedést. A BRSV estében az ellenanyag kimutatása a vírus nagy elterjedtsége miatt csak savópár vizsgálat esetében nyújt biztos diagnózist. A Histophylus somni pedig egy olyan baktérium, amely sokkal elterjedtebb, mint azt hagyományos tenyésztési eljárással meg tudjuk találni, ezért a legmegbízhatóbb módszer a PCR vizsgálat.

Összefoglalva a BOVIRESPICHECK® alkalmazása során az FTA-Card gyors és biztonságos szállítást tesz lehetővé, a PCR módszerre alapozott eljárás jelentősége pedig, hogy gyors, pontos, az élő és az elpusztult kórokozó genetikai anyagát is kimutatja és objektív értékelést nyújt.

IBR mentesítés: Magyarországon a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 19/2002. (III.8.) FVM rendelete 1 § szerint a szarvasmarha és rokonfajainak fertőző rhinotracheitise (IBR/IPV-IBP) elleni mentesítés minden BHV-1 vírussal szemben fogékony állományban kötelező. Sok állomány már elérte a vakcinázott-mentes, vagyis gE-negatív státuszt, de még mindig vannak állományok, amelyek vagy befertőződtek, vagy felelőtlen tenyészállat vásárlás miatt ismét gE-pozitív státuszba kerültek vagy akár még el sem kezdték a mentesítési programot. Azon üzleti partnereinknek, akik csatlakoznak az OPTIBOS® programunkhoz, termék-támogatásként nyújtunk együttműködést a következők szerint: 

megosztjuk sok éves szakmai és gyakorlati tapasztalatainkat, 
részt veszünk a mentesítési programjának szakmai irányításában, 
segítséget nyújtunk diagnosztikai vizsgálati eredményeinek kiértékelésében 
közreműködünk a telepre adaptált mentesítési tervének elkészítésében és nyomon követésében.

A szarvasmarha tartás alfája és omegája az anyagcsere megfelelő egyensúlyban tartása. Számtalan kórformával találkozhatunk, melyek akkor jönnek létre, ha nem sikerül ezt az egyensúlyt optimális szinten tartani. Ilyen betegségek pl. bendőacidózis, az oltógyomor helyzetváltozás (OHV), a felfúvódás (meteorizmus), a magzatburok retenció (MBR), különböző méhfertőzések, a tőgygyulladások, a sántaság, a puerperális hipokalcémia (milk fever), az ellés körüli elfekvés, zsírmájszindróma és a ketózis. A ketózis (ketoanémia, acetoanémia) az intenzív tejelő tehén állományok gyakori metabolikus betegsége. Általában az ellés utáni 4-6 héten belül jelentkezik. A legnagyobb probléma az, hogy a ketózis gyakran szubklinikai formában jelentkezik. Kutatások szerint a szubklinikai ketózis előfordulási gyakorisága farmonként széles határok között mozog, 8-80% között, átlagosan 41%-os előfordulási gyakorisággal. 


A negatív energia mérleg (Negative Energetic Balance, NEB) miatt a plazma glükóz koncentrációja alacsony, ami fokozott lipid mobilizációhoz és a nem észterifikált zsírsavak (NEFA-k), valamint a ketonanyagok (béta-hidroxi vajsav BHB, aceton, aceto-ecetsav) vérszintjének megemelkedéséhez vezet. A ketózis, legyen az klinikai vagy szubklinikai, megállapítható a béta-hidroxi-vajsav (BHB) szintjének mérésével. Három útvonal áll rendelkezésre: vizelet, tej és vér. Vannak olyan gyors, vizelet-tesztcsíkok, amelyek a szín megváltoztatásával jelzik a ketonanyagok koncentrációját a vizeletben. Azonban, mivel a vizeletmintákat nehezen lehet levenni, a tesztcsíkokat ritkán használják. A vérben található BHB-kimutatása digitális érzékelőkkel általában pontosabb és gyorsabb eredményt ad, és ezek az eredmények megegyeznek a laboratóriumban kapott eredményekkel. A tej vizsgálata ugyanakkor sokkal praktikusabb lenne a telepeken, mint a vér ellenőrzése, mivel egy egyszerű, nem invazív módszerről van szó. A tejben mért 100-200 µmol/l BHB értéktől szubkliniai ketózisról beszélünk. A vállalatunk által forgalmazott Uranotest BHB Milk® egy telepi gyors diagnózis, rendszeres kontroll programok kialakításához rendelkezésre álló eszköz.


S végül, de nem utolsó sorban beszélnünk kell a tőgyegészségügyről. Minden korábban felsorolt probléma kontrollja, valamint a tőgyegészségügy színvonalának magas szinten tartása egy célt szolgál: a tejelő állományok legfontosabb bevételi forrását, a genetikai értékeknek megfelelő profitabilis tejtermelést biztosítani. A tőgygyulladás, mint oly sok más betegség is, komplex kóroktanú. Kialakításában szerepet játszanak környezeti tényezők, különféle kórokozók és maga a tehén és az ő immunbiológiai állapota. A specifikus immunitás kialakítására, illetve erősítésére rendelkezésre áll, illetve állnak unikális vakcináink (Startvac® és a jövő évben bevezetésre kerülő Ubac®), a diagnózis korrekt felállítását szolgálja az Uddercheck®, a meglevő tőgygyulladások kezelésére pedig LC és DC készítményeink vehetők igénybe. Összefoglaló néven a Dunavet tőgyegészségügyi szolgáltató csomagja az Optimilk® program.

A HIPRA Diagnos által fejlesztett Uddercheck® egyike a fent bemutatott check-programjainknak. A vizsgálat menete: a tanktej és a tőgyes csoport tejének meghatározott mennyiségű mintavételezése, melyet FTA kártya segítségével juttatunk el a HIPRA Diagnos laboratóriumába, ahol a PCR vizsgálat a következő kórokozók jelenlétének szemi-kvantitív elemzését adja meg. 


Staphylococcus aureus

CNS

Escherichia coli

egyéb kóliformok

Streptococcus uberis


A vizsgálati eredményeket elektronikusan kapjuk meg. Felhasználva gyakorlati tapasztalatainkat minden esetben egy átfogó, telepre adaptált szakvéleményt állítunk össze, vakcinázási javaslatot csak abban az esetben teszünk, ha egyértelmű, hogy a vakcinázás egy megtérülő beruházás lesz a gazdaság számára. Alább egy példát mutatunk be a beérkezett vizsgálati eredményről.


Hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a tőgygyulladások kialakításában résztvevő baktériumok 60%-át (az új vakcinával azok 80%-át) tudjuk megelőző vakcinás védekezéssel kontroll alatt tartani.